Verhalenverteller

maakt verhalen tot verrassende vertelvoorstellingen voor jong en oud
helpt met vertellen in onderwijs en organisatie

Kennismaken met vertellen op school

Hoe een basisschool van 450 leerlingen kennis maakte met verhalen vertellen.
Er was eens een schooldirecteur wiens pensioen aanstaande was. Een directeur die het verhalen vertellen een warm hart toedroeg. Als wens voor zijn afscheid besloot hij de leerlingen en leerkrachten te trakteren op een workshop verhalen vertellen als start van een uitgebreid vertelproject voor alle leerlingen. De workshops waren welkom, het verteltraject daarna iets minder want tamelijk plotsklaps en onvoorzien toegevoegd aan het toch al zware programma...

Het alternatief was een workshop voor elke groep die werd vervolgd door presentaties van willekeurig bij elkaar gevoegde groepen op de dag dat de directeur afscheid nam. Een gouden greep. Resultaat: directeur, leerlingen én leerkrachten genoten van een bont aanbod van verhalen, enthousiast verteld door alle leerlingen van klein tot groot.

Aan de slag met verhalen vertellen, voor het eerst. Alle groepen op hun eigen manier. Overal werd gestart met luisteren naar een verhaal en nieuwsgierig maken naar meer. Daarna ging elke groep zijn eigen verhalenpad. Resultaat: leerlingen en leerkrachten maakten kennis met verschillende spannende manieren om met verhalen aan de slag te gaan. Door zelf te doen én door te kijken en luisteren naar anderen.

Er werd interactief verhalen verteld met instrumenten, liedjes en beweging, een sprookje geschilderd en voorzien van eigen tekst, een groot aantal fantasieverhalen bedacht, verteld met een eigengemaakte vertelstok, aandacht besteed aan realistische vertellingen, verteld en verbeeld rondom voorwerpen, geïmproviseerd en gewerkt met persoonlijke verhalen.

Een mooie manier om kennis te maken met het veelzijdige verhalen vertellen.