Verhalenverteller

maakt verhalen tot verrassende vertelvoorstellingen voor jong en oud
helpt met vertellen in onderwijs en organisatie

De weg naar het vertelpodium

Een levenslange liefde voor lezen en verhalen én een inspirerende verhalenverteller die op het juiste moment mijn pad kruiste, dat was het begin. Wat geweldig om iemand met zo veel plezier een verhaal te horen vertellen. Wat een feest om daar naar te mogen luisteren.
Dat wilde ik ook. Ik ging vertellessen volgen bij meerdere professionele verhalenvertellers.
Er ging een wereld voor me open. Een wereld van verhalen, verbeelding, stemtrainingen, dramaoefeningen, schrijven, schrappen, repeteren en opnieuw beginnen. Maar ik genoot ervan vanaf de eerste dag.
De vele vertellers die ik al snel leerde kennen inspireerden enorm
en ik begon me thuis te voelen in de vertelwereld.
Gaandeweg bouwde ik een mooi repertoire op, waar ik nog steeds aan werk.

Mijn werkzame leven speelde zich intussen voor een deel nog af in de bibliotheek. Gefascineerd door wat verhalen met kinderen doen, was ik gespecialiseerd geraakt in de jeugdliteratuur. Ik ontwikkelde themaprojecten rond literatuur en leesbevordering, ik ging vertellen met het Kamishibai-theatertje, volgde scholingen rond kunst- en cultuur, erfgoededucatie e.a.
De weg van specialist jeugd naar verhalenverteller bleek praktisch en leerzaam. De stap naar het ontwikkelen van workshops en les geven in het maken en vertellen van verhalen, was een logische.

Gaandeweg had ook het volwassenpubliek zich aangediend. Een uitdaging en groot plezier. Ik zag hoeveel impact een verteld verhaal had, hoe de luisteraar ervan genoot.

Nu maak ik vertelvoorstellingen, geef praktische workshops en inspirerende gastlessen. De bibliotheek heb ik inmiddels lang vaarwel gezegd, mijn kennis en ervaring meegenomen.
Ik blijf in de leer om mijn vertelkunst en -kunde te perfectioneren. Vertellessen, masterclasses en actieve feedback houden scherp. De vertel-opleiding bij Academie voor Woord Muziek en Dans is met succes afgerond.

Aan verdieping en verfijning blijf ik werken in de inspirerende lessen van de Lierse Podiumacademie.
De bestuurstijd bij Stichting Vertellen (10 jaar)  was inspirerend en leerzaam.
Ik dacht en schreef mee aan Kunsttaalroutines voor het basisonderwijs.
Met collega-vertellers organiseer ik Vertelpodium Het Lopende Vuur in Den Bosch. 

'Life is story and story is life'
    (Ashraf Ramzy - storyteller)

 

 

Verhalenverteller Mieke Aalderink

Verhalenverteller Mieke Aalderink

Verhalenverteller Mieke Aalderink