Verhalenverteller

maakt verhalen tot verrassende vertelvoorstellingen voor jong en oud
helpt met vertellen in onderwijs en organisatie

Koffers - Nooit meer oorlog; de oorlog herinner(t)d

Alleen achterblijven in huis als je vader en moeder zijn opgepakt. Zonder ouders op reis naar een plek waar je nog nooit bent geweest. Weg van een leven waarin school, vriendinnetjes en zwemmen in de beek tot de vanzelfsprekende dingen van de dag horen. Hanne en haar familie leven een heel gewoon leven. Totdat steeds iemand van het gezin zijn koffer moet pakken ... 

Koffers is het verhaal van een joods meisje in de tweede wereldoorlog, gebaseerd op een ware geschiedenis. In de voorstelling wordt het verhaal verteld van Hanne, een meisje van 10 jaar, maar ook het verhaal daarachter. Hoe komt het dat juist het verhaal van Hanne bekend is en niet dat van al die andere joodse kinderen die slachtoffer zijn geworden?
Deze voorstelling maakt duidelijk hoe geschiedschrijving werkt. Dat, door samen te werken en elkaar verhalen te vertellen, herinneringen bewaard blijven en lessen worden geleerd.

In het Joods museum in Praag: "This story has to be told . . . ."

Een verhaal over kinderen in de oorlog, verteld voor de mens van nu, kan helpen herinneren en begrijpen. Voor kinderen spreekt een persoonlijk verhaal  direct aan, betrekt en draagt bij aan een beter begrip, een voorstelling van wat de oorlog betekend heeft in het leven van een kind.
De thema’s die in het verhaal aan de orde komen, zijn actueel. Wat is er nu in het nieuws? Hoe gaan we met elkaar om? Hoe vinden nieuwelingen een plek in de groep?   

Een verhaal voor volwassenen en leerlingen vanaf groep 6.  

“Wat zijn wij onder de indruk van het verhaal met de koffer! Jeetje wat een prachtig mooi, en knap verteld verhaal! Wat een aanrader voor alle groepen 8. Dit is een houdertje, we hopen dat we volgend jaar weer dit mooie verhaal in groep 8 aan kunnen bieden.” Dankjewel namens alle leerkrachten van groep 8, Sinte Maerte - Breda

Met lesbrief

Duur 55 minuten  -  vanaf groep 6         
                                                                                 > verhalen voor kinderen / volwassenen

Verhalenverteller Mieke Aalderink

Verhalenverteller Mieke Aalderink

Verhalenverteller Mieke Aalderink