Verhalenverteller

maakt verhalen tot verrassende vertelvoorstellingen voor jong en oud
helpt met vertellen in onderwijs en organisatie

Cultuureducatie en verhalen

Een heel CKV-project rond verhalen vertellen of
korte routinematige activiteiten waarin verhalen een rol spelen of
verhalen als verbinding tussen verschillende vakken van het curriculum.
Verhalen vertellen is naast begrijpend luisteren en taal ontwikkeling
ook creatief werken met beelden en woorden
ook spelen met zinnen en structuren
ook ontdekken dat geschiedenis, de wereld, wetenschap en techniek hun eigen verhaal hebben
dat we die verhalen kunnen vertellen, verbeelden, spelen, schilderen
of met onze fantasie nog mooier kunnen maken dan ze al zijn.

Roodkopje en de heks
Leerlingen maken kennis met de orale traditie waarin sprookjes zijn ontstaan. Leerlingen luisteren naar een verhalenverteller en geven hun eigen sprookje in deze traditie door.
Aan de hand van het verhaal ‘Roodkopje en de heks’ én een aantal uitgaven van het bekende sprookje van Roodkapje, leren kinderen meer over de achtergrond van sprookjes, de overeenkomsten en verschillen tussen sprookjes en de codes en conventies waaraan we een sprookje herkennen.

Koffers
Een project over kinderen in de oorlog, verteld voor kinderen van nu, laat herinneren en begrijpen. In de voorstelling wordt de geschiedenis verteld van Hanne, een meisje van 10 jaar, maar ook het verhaal daarachter.
De thema’s die in het verhaal aan de orde komen, zijn actueel. Wat is er nu in het nieuws? Hoe gaan leerlingen met elkaar om? Hoe vinden nieuwe leerlingen een plek in de groep?
Het project verbindt disciplines geschiedenis, erfgoed, literatuur en taal.

“Wat een les! Elke groep een verhaal uit de tijd van Napoleon. De verdeling van items was even een hobbel, maar daarna ging het goed. Verhalen over Waterloo, de veldtocht, de kroning, compleet met stem, mimiek en vertelregie. Eén groep werkte met vertelplaten, een andere groep had maskers gemaakt. Een hoop plezier en ook nog nadenken over ‘wat is waar?’ en ‘wat is niet waar?’ Het is behoorlijk gelukt.”

“We hadden op school nog nooit echt tijd besteed aan sprookjes, een beetje uit de tijd, dachten we. Dat bleek niet te kloppen. Toen de leerlingen ontdekten dat in een sprookje vóór er lang en gelukkig geleefd kan worden, nog aardig wat anders aan de hand kan zijn, waren ze om. Op een enkeling na bedachten ze ook ijverig de meest bizarre sprookjes zelf.”

“Woordenschat leren in een verhalenproject. De kinderen hadden het eerst niet eens in de gaten, maar we hebben hele reeksen woordenschatwoorden herhaald en geoefend. Eigenlijk heel eenvoudig. Mooi om te zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn”.

                                                                                > workshops voor kinderen