Verhalenverteller

maakt verhalen tot verrassende vertelvoorstellingen voor jong en oud
helpt met vertellen in onderwijs en organisatie

Luister, ik heb een verhaal

Een basisworkshop van 2 uur voor leerkrachten van het basisonderwijs. De workshop bestaat uit twee delen.

I. Een verhaal vertellen in de klas.
I.1.   Hoe maak je een verhaal?
I.2.   Hoe vertel ik het verhaal?
II. Een verhaal gebruiken in de les.
II.1. Werken met een verhaal binnen verschillende disciplines:
       één verhaal, meerdere vakken. Het verhaal is de start.
II.2. Werken met een verhaal binnen één discipline:
       één vak, één verhaal. Het vak/het thema is de start.

. . . . er was eens een jongen, net zo oud als jullie, die, net als jullie liever buiten speelde dan rekende. Hij reed graag paard, als het kon de hele dag, zo hard als hij durfde, alsof een vijand hem op de hielen zat, een lange tak in zijn hand, als een echte lans. Het was in het jaar 1158, de middeleeuwen. De jongen woonde in één van de grootste kastelen van het land . . . .

Wanneer een les zo start zitten de leerlingen op het puntje van hun stoel. De sfeer in de klas, het contact met de leerling verandert. Het verhaal maakt nieuwsgierig naar de lesstof, verduidelijkt inhoud en maakt afstand tussen leerling en onderwerp kleiner.

In de workshop
- maken we kennis met de eerste beginselen van het verhalen vertellen. Hoe maak je in een paar stappen een verhaal vertelklaar (I.1)
- experimenteren we met het vertellen van dat verhaal, waarbij aandacht is voor houding, stem en het gebruik van emoties en lichaamstaal (I.2)
- leggen we eenzelfde verhaal langs de lat van meerdere disciplines en onderzoeken wat we er mee kunnen in de les (II.1)
- gaan we op zoek naar verhalen die geschikt zijn bij de thema’s van de dag en kijken we, hoe we deze kunnen inpassen in de les (II.2)

Deze basisworkshop duurt 2 uur maar kan worden uitgebreid tot meerdere bijeenkomsten, zowel voor het eerste als het tweede onderdeel, ook afzonderlijk.


                                                                                        > workshops voor volwassenen