Verhalenverteller

maakt verhalen tot verrassende vertelvoorstellingen voor jong en oud
helpt met vertellen in onderwijs en organisatie

Verhalen over de oorlog

Een meisje onderweg, samen met haar grote broer, alleen met zijn tweeën. Vader en moeder zaten gevangen, vader in de buurt van het dorp waar ze woonden, moeder in het vrouwenkamp in Ravensbrück. In haar hand had het meisje een koffer. In de koffer wat kleren, een boek, een souvenirtje van thuis. De bestemming was Theresienstadt, een dorp in voormalig Tsjechoslowakije.
In het dorp waar ze vandaan kwam voelde ze zich thuis. Ze had er haar familie, haar vriendinnen haar school. Tot in Duitsland één iemand besloot dat Joden minderwaardig waren en geen rechten hadden, dat ze afgevoerd moesten worden, weg. Waarom?

Daarom? Omdat ze waren wie ze waren.
Dat meisje was niet de enige, duizenden joodse kinderen gingen dezelfde weg.
Het meisje kwam niet meer terug in het dorp waar ze vandaan kwam. Haar laatste reis was naar Auschwitz. De koffer kwam terecht in één van de musea over de Jodenvervolging. Op de koffer stond met grote letters Waisenkind en een nummer. De koffer werd mee gegeven aan een juf die haar kinderen leerde over de Tweede Wereldoorlog. Deze juf vroeg zich af wie dat Waisenkind geweest kon zijn en ging op zoek.
Dit is één van de vele verhalen die doorverteld moeten worden. Een verhaal dat over gewone kinderen gaat die leefden vóór de oorlog en niet meer leefden na de oorlog. Die uitgesloten werden en niet meer mee mochten doen. Deze verhalen moeten blijvend doorgegeven worden. Zodat iedereen ervan doordrongen raakt, dat niemand dat ooit nog mag gebeuren . . . .

Het verhaal is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, de vertelduur is ca. 35 minuten.