Verhalenverteller

maakt verhalen tot verrassende vertelvoorstellingen voor jong en oud
helpt met vertellen in onderwijs en organisatie

Verhalen Vertellen is Immaterieel Erfgoed


Verhalen Vertellen is in januari 2020 officieel bijgeschreven als Immaterieel Erfgoed Nederland. Immaterieel Erfgoed schakelt tussen verleden en toekomst. De cultuur van het nu, verbonden met vorige generaties, die we door willen geven aan generaties van de toekomst. Dat is ook precies wat Verhalen Vertellen doet. Logo Erfgoed

In 2012 heeft Nederland een internationaal cultureel verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed (UNESCO) ondertekend. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering daarvan. 

Immaterieel Erfgoed leeft, gaat mee met de tijd, en houdt cultuur en erfgoed actueel. Verhalen Vertellen is daarvan het levende bewijs. In de digitale wereld, waarin alles perfect op elkaar is afgestemd, in een razend tempo aan voorbij snelt, groeit de behoefte aan eigen verbeeldingskracht en fantasie. Een verhalenverteller heeft direct contact met het publiek, dat wordt gewaardeerd.

De kunst en kunde van het Verhalen Vertellen heeft zich de laatste 25 jaar in Nederland enorm ontwikkeld. In alle sectoren van de maatschappij zijn verhalen op hun plek. In het onderwijs gaan verhalen de soepele verbinding vormen tussen de verschillende vakken van het curriculum. In bedrijven openen verhalen ogen en stimuleren ontwikkelingen. In organisaties van alle mogelijke maatschappelijke richtingen plezieren, verhelderen en verbinden verhalen. Verleden, heden en toekomst liggen er immers in besloten.

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft als taak het Immaterieel Erfgoed te ontwikkelen en te ondersteunen, en het belang en de waarde ervan onder de aandacht te brengen.

Het certificaat van bijschrijving werd uitgereikt door Leo Adriaanse, directeur van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, aan de voorzitter van de Federatie Nederlandse Vertelorganisaties, Raymond Den Boestert. Dit vond plaats tijdens het jaarlijkse VertelEvent van Stichting Vertellen op 25 januari 2020. Het certificaat werd mede ondertekend door Peter van Duivenbode namens Stichting Lezen en Theo Meder Hoogleraar Nederlandse Vertelcultuur Rijksuniversiteit Groningen.