Verhalenverteller

maakt verhalen tot verrassende vertelvoorstellingen voor jong en oud
helpt met vertellen in onderwijs en organisatie

Terugblikken

Verhalen in het bos

Naar het bos op een bijzondere manier, dat is de verhalenwandeling. Voor een groepsuitje, familiedag of dagje uit een bijzonder alternatief. Alleen of met zijn tweeën, aansluiten kan altijd.
Luisteren naar volksverhalen en eeuwenoude sprookjes over de geheimen van de natuur tijdens een wandeling over smalle paden en mooie laantjes door het bos.

Lees meer...

Verteltijd

 

Het doek kan open.
Hoog tijd voor een nieuw verhaal.
Verhalen in geuren en kleuren wachten op publiek.

Of het nu een buitenpodium is, 
een terras, een tuin, een school, een klas, een instelling, 
een professionele vertelvoorstelling verrast
en brengt het theatergevoel stukje bij beetje terug,
alsof het nooit weg is geweest.

Sprankelende sprookjes,
verhalen om over na te denken,
gruwelijk griezelen, humor of bezinning,
maar bij de eerste zinnen weg uit je eigen wereld, de verbeelding in.

Verhalen die je de wereld met andere ogen laten zien. 

 

Verhalen Vertellen is Immaterieel Erfgoed

Verhalen Vertellen is in januari 2020 officieel bijgeschreven als Immaterieel Erfgoed Nederland. Immaterieel Erfgoed schakelt tussen verleden en toekomst. De cultuur van het nu, verbonden met vorige generaties, die we door willen geven aan generaties van de toekomst.
Dat is ook precies wat Verhalen Vertellen doet. Logo Erfgoed
In 2012 heeft Nederland een internationaal cultureel verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed (UNESCO) ondertekend.
Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland
is verantwoordelijk voor de uitvoering daarvan. 

Lees meer...

Verhalen onder de kerstboom

Verhalen rond de kerst – Vertelavond in Nuland
Mirjam Mare en Mieke Aalderink delen hun verhalen onder de boom

Woensdag 18 december 2019 vanaf 19.30 uur branden de kaarsen, is het licht gedimd en staan de stoelen klaar. Om 20.00 uur beginnen Mirjam Mare en Mieke Aalderink hun vertelprogramma. Kerstverhalen, kerstsprookjes, oud en nieuw, lang en kort, van ingetogen tot spannend en vaak met een flinke vleug humor. Een bonte aanloop naar de feestdagen.
Verhalen over spinnen in de kribbe, kerstklokken, sneeuwstormen en een goed glas wijn. Over samen vieren, zingen en bezinnen, met ook steeds weer de vraag: “Wat doen we met opa met de kerst?”

Mirjam en Mieke vertellen beide al jarenlang verhalen en hebben inmiddels een flink repertoire opgebouwd. Meer informatie is te vinden op www.mareverhalen.nl en www.verteller.com

Verteltheater in het dorp, Duijn en Daelseweg no. 29 in Nuland.
Entree € 10,00 inclusief koffie of thee in de pauze.
Je bent van harte welkom. Bel of mail even als je komt, de ruimte heeft zijn grenzen.

75 jaar bevrijding

De tweede wereldoorlog in verhalen

75 jaar geleden werd de Tweede Wereldoorlog beëindigd. De herdenking daarvan is in 2019 en 2020. We leven vanaf die tijd weer in vrijheid en moeten samen die vrijheid doorgeven aan nieuwe generaties. Een vrijheid die broos is en gekoesterd moet worden. 

Om daarvoor goed te kunnen zorgen is begrip nodig. Om bewust te kunnen zijn moet de geschiedenis gekend worden. Daarvoor worden verhalen over oorlog, bevrijding en vrijheid verteld en beluisterd. Verhalen die gesprekken op gang brengen, stimuleren tot nadenken en leiden tot begrip en een gevoel van verantwoordelijkheid.

De geschiedenis van twee kinderen uit het toenmalige Tsjechoslowakije in het verhaal ‘Koffers’  is één van die verhalen. Een verhaal dat bewaard is gebleven door de inspanning van een docente die het belang kende van weten, horen en vertellen over de oorlog. En die bij toeval het koffertje van een klein Joods meisje in handen kreeg.
In januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Eén van de overlevenden, een Joodse jongen kon terugkeren naar het dorp in Tsjechoslowakije, waar hij opgroeide. Daar hoorde hij dat zijn vader en moeder de oorlog niet hadden overleefd. Niet veel later werd ook bekend dat zijn 3 jaar jongere zusje niet meer leefde. De dag dat ze vanuit Theresienstadt met de trein aankwam in Auschwitz, moest ze direct doorlopen naar de gaskamer.

Het verhaal van twee kinderen die ineens niet meer welkom waren op school. Omdat ze Joods waren. Kinderen waarvan eerst de moeder een koffer moest pakken en mee moest en daarna de vader. Waar naar toe? Zíj bleven achter, maar niet lang. Ook zíj werden gedwongen met hun koffertje klaar te staan om uiteindelijk in Auschwitz aan te komen.
Een bijzonder verhaal, tegelijkertijd ook een verhaal over meer kinderen, andere kinderen, en niet alleen uit Tsjechoslowakije. Na de vraag van een jonge luisteraar: “Gebeurde dat dan niet alleen in Nederland?” belangrijk genoeg om te blijven vertellen. Ook in Nederland.